Kris kras te voet door Stekene: Wildernisroute 10.8 km

Bekijk de route

De Wildernisroute is een bewegwijzerde wandelroute (rode driehoek) van 10,8 km lang. De route start in het centrum van Stekene en loopt door een gebied met de naam 'Wildernis'.

Enkele bezienswaardigheden onderweg:

De Kaai:
De Stekense vaart werd gegraven in 1315. Hij verbond Gent met Hulst. De waterloop speelde in de 16de en 17de eeuw een belangrijke rol bij het transport van stenen en tichels. Die werden vervaardigd in de talrijke steen- en tichelbakkerijen die toen actief waren. Hij behield zijn economische functie tot in de 20ste eeuw: de producten van de laatste Stekense steenbakkerij, Tuileries St. Marie, werden tot 1970 vervoerd over de vaart. Het gebied langs de oevers van de vaart werd later erkend als stiltegebied.
Pieter Joseph Geltmeyer, molenaar, doet afstand van een perceel grond in het Kaaistraatje voor de aanleg van een kade. Het gemeentebestuur aanvaardt de schenking wegens het belang voor de nijverheid. https://www.stekene.be/thema/6372/geschiedenis-van-de-stekense-vaart

 

Wildernis
De straat de Wildernis ligt op een natuurlijke stuifzandrug. Deze voormalige duin liep van Zwijndrecht tot Knokke. De landduin is nu op het gewestplan ingekleurd als natuurgebied met wetenschappelijke waarde. Het is een heischraal grasland met interessante planten, zoals het grasklokje, het hondsviooltje, brem, kruipbrem, struikhei, mannetjesereprijs en zilverhaver.
Waar de Wildernis, de Zeshoekstraat, het Bergstraatje en de Hamerstraat samen komen, is een restant van deze duin nog zeer duidelijk in het landschap aanwezig.

 

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.