Streekproducten

Over het Boudelo gebak vonden we geen bronnen terug, dus gingen we zelf op zoek naar de bakker die dit streekproduct de afgelopen jaren in ere heeft gehouden: Hubert Van Goethem. Als we hem opzoeken, glundert hij van trots. “Rond het jaar ’85 had de toenmalige schepen van Tourisme Johan Koppen het idee om voor Stekene een eigen gebak te maken.” “In Sint-Niklaas was er het Reynaertgebak en ook in Lokeren had men met het Briegebak zijn eigen specialiteit met amandelschuim, vanille en boterroom.” “Een aantal bakkers van Stekene werden dus aan het creatieve denkwerk gezet en ieder maakte een eigen creatie.” “Er moesten zeker kersen in zitten, want in vroeger tijden had bijna iedere tuin in Stekene een kerselaar.” “In restaurant Oud Gelaag werd door enkele vooraanstaande leden van verenigingen geproefd van de creaties.” “De creatie van Paul Jacobs werd uitgekozen en nog verder geperfectioneerd.” “Zo werd er een chocoladezegel bovenop geplaatst.” “Een afdruk van een munt die destijds werd opgegraven uit een waterput nabij de abdijruines met de afbeelding van Onze Lieve Vrouw en Romeinse cijfers die verwijzen naar het jaar 1576.”

Na de voorstelling op het Gemeentehuis van Stekene in de jaren ’80, bleven nog 4 bakkers het Boudelo gebak maken. Het was de bedoeling dat bij officiele gelegenheden op het gemeentehuis het gebak als desert zou worden opgediend. “Maar het project verwaterde en de andere bakkers deden niet verder met het gebak”, klinkt Hubert Van Goethem enigszins ontgoocheld. Van Goethem bleef dus het gebak alleen verder maken. Op 1 november 2008 nam Marjolein de bakkerij over en bakkerij Van Goethem werd bakkerij Veldeman. Maar hoewel de naam veranderde, bleven heel wat specialiteiten bewaard, waaronder het Boudelo gebak,. Marjolein mocht immers al meehelpen in de bakkerij van toen ze 13 jaar was en haar droom om nu zelf een eigen bakkerij te hebben werd in 2008 werkelijkheid.

Hopelijk komt de droom om het superlekkere Boudelo gebak nieuw leven in te blazen ook uit.

De ingredienten: Een laagje meringue met amandel, 4 lagen bisquitdeeg met ingebakken kersen, pasteibakkersroom + boterroom ertussen, parfum van Cointreau, Fondant chocolade met penning van Boudelo.

 

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.