september 14, 2024

Op 14/05/2011 gingen we langs bij de man die al jaren veel vrije tijd steekt in de renovatie van het befaamde Hof van Lysdonck. Hij woont in de vroegere boerderij. Het toenmalige kasteel werd afgebroken, maar de contouren van de mooie tuin zijn nog te zien.

We gaan 60 jaar terug in de tijd...
De periode waarin er nog veel buurtwinkels waren in elk dorp. Een bakker, beenhouwer, fietsenmaker, ijzerwinkel. Waar supermarkten een fenomeen waren dat nog moest overwaaien uit Amerika. Een bekende kruidenierswinkel in Klein-Sinaai bevond zich in de Kasteelstraat 33, even voor de bocht richting Moerbeke. Twee gezusters en ‘jonkheden’ met naam en faam: Bertha en Martha Schepens.
Bertha en haar zus hielden in het huisje van een oude boerderij een kruidenierswinkel open.

Cafe 't Snepken, gelegen in den Hondsnest ca 1917-1918.
Deze foto werd genomen om Teophiel Poppe te laten zien dat er goed gezorgd werd voor zijn vrouw en beesten. Teophiel werd weggevoerd naar Duitsland wegens het smokkelen van brieven voor Belgische soldaten die in Nederland verbleven.


Van links naar rechts: Bernard Poppe met zoon Louis, Petrus Van de Vijver, achter de koe Honoré Poppe met Rene Poppe, de oudste  zoon van Teophiel, Romaan De Plukker, Jan De Plukker en in het deurgat Celesta De Plukker (vrouw van Honoré Poppe) en haar zuster  Marie-Louise De Plukker (uitbaatster en vrouw van Teophiel) met haar tweede zoon, Alfons Poppe.

Het huis in de Kasteelstraat 24, was al enkele generaties van de familie De Maesschalck.

In de jaren 60 werden er grondige aanpassingen gedaan, maar wie goed kijkt ziet dat de basis nog steeds hetzelfde is. Het hek, de haag, de verlichtingspaal en de belangrijke muren.

Het huis links ervan werd laatst steen voor steen en met veel geduld door de eigenaar afgebroken.
De man nam er op eigen houtje werkelijk de tijd voor. Het leek wel een soort afscheid van vervlogen tijden.

 

Uit het puin van de abdij wordt in 1660 de Boudelohoeve opgetrokken, die nu nog steeds als landbouwbedrijf wordt uitgebaat, gelegen in de Koebrugstraat.

 

 

Het kaartenboek van Klein-Sinaai rond 1670 en Horenbaut 1576

We maakten een nooit eerder uitgevoerde vergelijking tussen vroegere kloostergronden en de huidige wijk Boudelo. Dit alles op basis van het kaartenboek van Anthonis Van Landeghem uit 1670. Boeiend om op basis van Google Earth en de Iphone-technologie een perfect vergelijk te kunnen maken.

 

 

 

Beeweg O.L.Vrouw van 7-weeen: deze beeweg dateert van 1872, na de afwerking van de grote kapel in de Pannenhuisstraat. De beeweg telt zeven kapellen en vertrekt bij de kerk. (Bron: Luc Dullaert)

 

 

Op de hoek van de Pannenhuisstraat met de Koebrugstraat en Kasteelstraat was Cafe De Kroon. Na verloop van tijd werd de ingang van de zijgevel naar de hoek verplaatst. Het cafe werd rond WOII of iets later uitgebaat door Jozef Van Marcke... (Bron: Luc Dullaert)

 

Het Kasteel Ter Eiken in de Kasteelstraat werd in 1893 in neo-traditionele bak- en zandsteen opgetrokken.
Gebouwd door Albert Haus, deed het dienst als zomerverblijf...(Bron: Luc Dullaert)

 

 

 

 

Het Spookhof werd ook de Pecsteenhoeve, Verdoemde Hoeve of Baggaarthof genoemd.

Vier verschillende namen voor één en hetzelfde verdwenen boerenhof. Vooral namen als verdoemde hoeve of spookhof vallen hierbij op. Deze zijn niet moeilijk te begrijpen als men weet wat er zich in de loop van jaren aan schijnbaar mysterieuze of onverklaarbare feiten heeft voorgedaan.

Neogotische kerk die in 1853 werd gebouwd ter vervanging van de in 1636 door de monniken van Boudelo opgetrokken kapel waar nu de Lesten Stuyver is, op de hoek van de Heimeersstraat, Koebrugstraat en 'Kapellestraat'. Ontwerp van J. De Somme-Servais. Neogotische altaren en rococo predikstoel. Merkwaardige classicistische kerkmeesterbank. De monniken van Boudelo bouwden hier in 1636, 120 jaar na de vernieling van hun abdij, een eerste kerkje. Dit werd echter tijdens de Franse revolutie verkocht en in 1822 gesloopt. Men besloot een nieuwe kerk te bouwen op een totaal andere plek, in het huidige dorpscentrum.
De huidige Neogotische driebeukige kerk die in 1853 werd gebouwd ter vervanging van dit kerkje is van de hand van architect J. De Somme-Servais , de toenmalige stadsarchitect van Sint-Niklaas (1799-1864). De Neogotische altaren en rococo predikstoel (Lodewijk XV) samen met een classicistische kerkmeesterbank vormen een merkwaardig interieur. De ommuurde begraafplaats rondom de kerk word nog steeds gebruikt. Langs de straatzijde in het muurtje van het kerkhof bevindt zich een ingebouwd kapelletje, hetgeen het eerste devotiekapelletje is van zeven die samen een beeweg vormen. De grot Onze Lieve Vrouw van de fietsers is gelegen naast de kerk te Klein-Sinaai en is enig in Belgie.  Er is een jaarlijkse zegening van de fietsers. Er hangen tevens (geschonken) truien van wielrenners Tom Steels en Johan Museeuw en plaatselijke renner Baert Kamiel.

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.